Baby sitter-ul este persoana calificata a carei interventie se regaseste in sectorul serviciilor de ingrijire si supraveghere la domiciliu a copilului. Baby sitter-ul are ca beneficiari unul sau mai multi copii. Baby sitter-ul isi desfasoara activitatea in relatie cu copilul si cu familia acestuia si cu alti reprezentanti legali ai copilului.
Baby sitter-ul poate desfasura activitati independente, prin contract direct cu familia copilului/copiilor sau poate fi angajatul unui organism acreditat care desfasoara activitati de ingrijire si supraveghere la domiciliu. Mediul fizic de munca al baby sitter-ului este reprezentat atat de domiciliul copilului si al familiei sale, cat si de exteriorul acestuia, in comunitate. Baby sitter-ul este implicat intr-o relatie de ingrijire, crestere si educatie a copilului/copiilor si este responsabil de implementarea actiunilor si activitatilor prevazute in planificarea realizata impreuna cu parintii copilului/copiilor.
Realizarea sarcinilor de munca presupune cunostinte teoretice si practice de crestere, ingrijire si educatie integrata a copilului. Indeplinirea cerintelor specifice ocupatiei necesita un nivel bun de dezvoltare a abilitatii generale de invatare, competente sociale si civice si cele de exprimare culturala. Exercitarea acestei ocupatii presupune respectarea normelor si valorilor copilului/copiilor si ale familiei/familiilor sale/lor, seriozitate, exigenta, meticulozitate in realizarea sarcinilor, echilibru emotional si o buna capacitate de comunicare.
Baby sitter-ul are obligatia de a sesiza autoritatile competente de incalcarea drepturilor copilului, pentru a limita discriminarea si etichetarea copilului precum si a asigura confidentialitatea datelor personale ale acestuia. Pentru accesul la aceasta ocupatie, persoana trebuie sa aiba competente de nivel de responsabilitate si autonomie minim CEC 4/ CNC 3, in functie de tipul acestora.
Baby sitter-ul se subordoneaza contractual fie parintilor copilului/ copiilor, fie angajatorului. Activitatea profesionala a baby sitter-ului se desfasoara in conformitate cu reglementarile legislative emise de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Sanatatii etc.
- Comunicare in limba oficiala
- Comunicare in limbi straine
- Competente de baza in matematica, stiinta si tehnologie
- Competente informative
- Competenta de a invata
- Competente sociale si civice
- Competente antreprenoriale
- Competenta de exprimare culturala
- Planificarea activitatilor
- Mentinerea integritatii si sigurantei beneficiarului
- Respectarea drepturilor beneficiarului
- Comunicarea cu copilului
- Gestionarea actelor si documentelor beneficiarului
- Acordarea ingrijilor corporale ale copilului
- Asigurarea alimentatiei copilului
- Crearea contextului cotidian de stabilitate emotionala
- Stimularea dezvoltarii autonomiei personale si sociale a copilului
- Sustinerea dezvoltarii integrate a copilului
- Dezvoltarea relatiei pozitive cu familia copilului
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
1673 Numar persoane formate |
68 Numar cursuri organizate |
360 Total ore de curs |
IN CURAND
Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.
Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu una practica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului sa ocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.
Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.