Curs de calificare, Durata 720 ore, Cod NC 5139.2.1.

Descriere ocupatie

Mediatorul sanitar facilitează accesul non discriminatoriu al persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile la servicii de sănătate de calitate, cultivă încrederea între autorităţile sanitare/ medicale şi beneficiari, alte agenţii ale administraţiei locale, promovează sănătatea în comunitate şi informează şi educă membrii comunităţii prin respectarea măsurilor de igienă. Mediatorul sanitar contribuie la informarea cadrelor sanitare/ medicale despre obiceiuri şi tradiţiile grupurilor minoritare din comunitate.
Mediatorul sanitar este o persoana care mijloceşte relaţia dintre persoane vulnerabile şi autorităţile locale sanitare şi instituţiile de protecţie socială. O persoană aptă să devină mediator sanitar, trebuie să dispună de abilităţi de comunicare, să fie acceptată şi respectată atât de către membrii comunităţii cât şi de către reprezentanţii autorităţilor locale. Un mediator sanitar dă dovadă de mult respect faţă de semeni şi cunoaşte importanţa păstrării confidenţialităţii datelor cu caracter personal.
Mediatorii sanitari au rolul principal de a înlesni comunicarea dintre persoanele vulnerabile şi membrii echipei multidisciplinare, contribuind la creşterea eficacităţii intervenţiilor de sănătate publică, adresabilităţii şi accesibilităţii la serviciile medico-sociale.
Mediatorul sanitar îşi desfăşoară activitatea individual, în calitate de persoană fizică autorizată, dar cu contribuţie profesională în cadrul echipei multidisciplinară, atât în cadrul instituţiilor publice cât şi private, respectiv, primării, direcţii de sănătate publică şi a organizaţiilor neguvernamentale acreditaţi ca furnizori de servicii sociale.

În conformitate cu cerinţele specifice ocupaţiei, mediatorul sanitar realizează următoarele sarcini:

 • Informează şi educă membrii comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea pentru igiena comunităţii prin organizarea de sesiuni de informare, educare şi conştientizare a beneficiilor păstrării măsurilor de igienă în conformitate cu normele de igienă şi de ghidurile şi recomandările privind sănătatea;
 • Identifică nevoile de planificare familială şi explică beneficiile acesteia în rândul membrilor comunităţii crescând astfel adresabilitatea acestora către serviciile specializate de planificare familială;
 • Urmăreşte înscriere nou născuţilor pe listele medicilor din comunitate, sprijină personalul medical din comunitate atunci când sunt campaniile de vaccinare şi asistă membrii comunităţii în obţinerea accesului la servicii medicale conducând astfel la creşterea adresabilităţii membrilor la controale medicale şi a obţinerii calităţii de asigurat.
 • Merge din casă în casă şi ia în evidenţă membrii comunităţii, bolnavii cronici, persoanele cu probleme de dependenţă, a lăuzelor şi a nou născuţilor în vederea organizării sesiunilor de informare, educare şi conştientizare privind importanţa sănătăţii.
 • Facilitează accesul membrilor comunităţii posibili beneficiari ai serviciilor sociale şi a prestaţiilor sociale prin informarea permanentă a acestora despre drepturile ce le au.

Calificarea de mediator sanitar o poate obţine orice persoană cu studii obligatorii absolvite conform legislaţiei în vigoare.
Competenţele specifice calificării de mediator sanitar sunt formate şi dezvoltate prin programe de formare profesională continuă organizate prin structuri (centre/ departamente/ organizaţii) autorizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi/sau Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului, şi/sau Autoritatea Naţională pentru Calificări
Calificarea în ocupaţia de mediator sanitar se poate obţine prin recunoaşterea rezultatelor învăţării obţinute în medii non-formale şi informale, prin centre de evaluare autorizate conform legislaţiei în vigoare.

Unităţi de competenţă cheie
 1. Comunicare în limba oficială
 2. Competenţe informatice
 3. Competenţa de a învăţa
 4. Competenţe sociale şi civice
 5. Competenţe antreprenoriale
 6. Competenţa de exprimare culturală
Unităţi de competenţă generale 
 1. Planificarea propriei activităţi
 2. Comunicarea cu membrii comunităţii
 3. Aplicarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sǎnǎtatea în muncǎ şi în domeniul situaţiilor de urgenţă
Unităţi de competenţă specifice
 1. Informarea şi educarea pentru igiena comunităţii
 2. Explicarea noţiunilor de bază privind planificarea familială
 3. Susţinerea accesului membrilor comunităţii la serviciile medicale
 4. Promovarea sănătăţii în comunitate
 5. Catagrafierea membrilor comunităţii
 6. Facilitarea accesului la serviciile şi prestaţiile sociale
 • Copie carte de identitate / buletin
 • Copie certificat de nastere
 • Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
 • Copie act de studii

Vezi certificat de calificare si supliment descriptiv
Statistici
50
Numar persoane formate
2
Numar cursuri organizate
720
Total ore de curs
Vezi galerie foto curs

IN CURAND

Vezi galerie video curs
Video 1Video 2Video 3
IN CURAND
IN CURAND
IN CURAND

Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.

Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu una practica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului sa ocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.

Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.

Clientii nostri spun ca…
M-am inscris la cursul de Ospatar deoarece imi place si prin intermediul cursului am mai multe sanse de a ma angaja. Cursul este foarte bun, chiar avem ce invata, iar formatorul ne ajuta foarte mult sa dobandim competente in aceasta meserie.
Petrescu Alin Cursant Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie
In urma parcurgerii cursului doresc sa mentionez ca mi-au fost furnizate informatiile de care am avut nevoie , dar si explicatii pentru solutionarea anumitor probleme legate de resursele umane.
Alexandru Raluca Cursant Inspector resurse umane
Cursul corespunde cu exactitate meseriei pe care eu o practic deja. Am gasit in plus sansa de a pune notiunile teoretice si practice in ordine de la A la Z si de a nu pierde nici un aspect esential.
Panaitescu Florin Cursant Mecanic auto
Pe toata perioada cursului am fost multumita de informatiile primite si recomnad cu incredere ASSD tuturor doritorilor – Multumesc doamnei formator!
Lazar Tatiana Cursant Inspector resurse umane
M-am inscris la cursul de ospatar pentru a-mi gasi un loc de munca. Cursul este foarte bine organizat de catre ASSD. La curs facem atat teorie cat si practica. Formatorul imi place, pentru ca ne explica foarte bine. Recomand tuturor celor carora le place aceasta meserie sa vina sa se inscrie cu foarte mare incredere, pentru ca au ce ...
Curea Simona Cursant Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie
Sunt multumita de acest curs, unde facem foarte multa practica si invatam mereu lucruri noi de la doamna formator. Il recomand tuturor celor care doresc sa isi faca o meserie in acest domeniu.
Coman Bineata Andra Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
Am venit la cursul de Mecanic Auto din dorinta de a acumula cat mai multe informatii teoretice si practice. Sunt foarte multumit ca ni se prezinta informatii de baza si principii aplicabile la orice tipuri de autoturisme si subansamble si putem beneficia totodata de documente pe care altfel am fi cheltuit foarte mult.
Toma Cristian Cursant Mecanic auto
Imi place aceasta „scoala”, este drumul cel mai scurt intre talent si realizare profesionala.
Dragomir Gabriela Cursant Manichiurist-pedichiurist
Doresc sa precizez faptul ca la acest curs am avut foarte multe de invatat, de aceea vreau sa multumesc tuturor (echipei ASSD si formatorului). Va voi recomanda cu incredere tuturor doritorilor.
Lazar Florentina Cursant Inspector resurse umane
La cursul de Frizer Coafor Manichiurist Pedichiuist am invatat foarte multe lucruri pe care nu le stiam. Imi place aceasta ocupatie si mi-as dori foarte mult sa o practic dupa terminarea cursului. Il recomand cu multa placere si altor persoane.
Gheorghe Lorena Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
Am ramas placut impresionata de buna desfasurare a cursurilor gratuite oferite de ASSD. De obicei pentru a primi ceva bun si de calitate trebuie sa platesti pentru acel lucru. Aceste cursuri ne-au fost puse la dispozitie in mod gratuit pentru a ne cladi un viitor pe munca noastra.
Nicolae Andreea Cursant Manichiurist-pedichiurist
M-am inscris la acest curs pentru a avea o sansa in plus in gasirea unui loc de munca. Formatorul are materia foarte bine structurata si intotdeauna vine cu explicatii si materiale suplimentare.
Enache Catalina Cursant Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie
Sunt multumita de modul in care ne preda doamna formator si de modul in care ne explica atunci cand punem in practica ceea ce am invatat!
Nechita Andreea Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
M-am inscris la acest curs deoarece consider ca in acest moment se gasesc mai mule joburi in acest domeniu, sporind sansele de angajare. Acest curs este foarte bine organizat si structurat de catre angajatii ASSD. Consider ca acest curs este foarte folositor pentru o viitoare cariera de succes.
Gheorghe Daniel Cursant Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie
Acest curs este destul de interesant si foarte util. Doamna formator ne preda foarte bine cursul, atat teoretic, cat si practic. Cursul are un pret bun, putand fi parcurs de orice persoana.
Popescu Elena-Eliza Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
Ma consider norocos ca am aflat despre acest centru de formare, sunt incantat de curs si de asemenea de site-ul creat special pentru noi cursantii, de panoul demonstrativ realizat in sala de curs. Cat despre activitatea practica, pe mine personal m-a condus catre angajatorul actual, in prezent fiind angajat la firma unde am facut practica.
Ciocarlea Ion Cursant Electrician exploatare medie si joasa tensiune
Din punctul meu de vedere cursul acesta este foarte bun pentru persoanele incepatoare deoarece programa este bine structurata, astfel incat fiecare sa inteleaga ceea ce are de facut. Formatorul este excelent, ne raspunde la orice intrebare si se implica activ in fiecare activitate desfasurata de noi.
Tomescu Caralina Cursant
Pe durata cursului am fost foarte multumita de explicatiile primite, toate temele au fost explicate de doamna formator si toate informatiile au fost parcurse fara probleme. Recomand tuturor de varsta mea dar si tinerilor sa participe la acest curs.
Alexandru Adriana Cursant Inspector resurse umane
Consider timpul petrecut la acest curs ca fiind un timp castigat suta la suta, este oportunitatea de a putea aplica ceea ce imi place si de a realiza proiectul de a lucra intr-un salon de infrumusetare.
Tuca Liliana Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
Sunt foarte multumita de modul de predare si de organizare a acestui curs. In permanenta se intampla lucruri noi, interesante, cursul realizandu-se printr-o comunicare intensa, iar invatarea facandu-se in mod activ si continuu.
Bardareanu Angela Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
Vizualizeaza autorizatie ANC
Vizualizeaza standard ocupational
Cine sunt clientii nostri?