Cursul are ca obiectiv ameliorarea pregătirii beneficiarilor pentru viata în societate şi sprijină obținerea, respectiv amplificarea competențelor sociale şi civile ale acestora. Scopul urmărit este de a creşte şansele de integrare socială şi socio-profesională a cursanților, prin dezvoltarea înțelegerii față de ceilalți, recunoaşterea interdepedențelor, acceptarea şi aplicarea regulilor, valorilor şi codurilor impuse de societate. Cu sprijinul atent al lectorului, cursanții trebuie sa deprindă controlul comportamental cerut de societate.
Competențele civice impun o implicare ce depăşeşte limitele relațiilor sociale obişnuite. Cursanții vor înțelege/ conștientiza ce le oferă şi ce le impune apartenența lor completă la viața societații. Ei vor învăța să recunoască şi să perpetueze moştenirea generațiilor anterioare şi să se pregătească să-şi exercite in mod conștient libertățile şi responsabilitățile lor cetățenești.Rolul lectorului este esențial în construirea/ dezvoltarea competențelor sociale şi civice la cursanți. Acesta îi va ajuta să înțeleagă problematica relațiilor sociale, le va da ocazia de a contextualiza şi va da un sens şi o structură informației. Obținerea şi evaluarea acestor competențe/aptitudini nu poate fi limitata de predare, ci reflectă un demers interdisciplinar şi transversal, pe parcursul intregului timp petrecut împreună.
Dincolo de cunoştințele teoretice fundamentale, se va lucra efectiv asupra competențelor şi abilităților indispensabile integrării cu succes în grup, comunitate, societate, în scopul de a dezvolta în cursanți determinarea de a-și cunoaște şi utiliza drepturile. De asemenea, se va sublinia în mod sistematic relația dintre acestea si responsabilități, precum şi obligația morală de manifestare a unui comportament social activ şi responsabil, prin participarea sistematică la luarea deciziilor şi la rezolvarea problemelor.
- Respectarea regulilor de viata in comunitate
1.1 Conceptul de cultură
1.2 Diferente culturale;
1.3 Nationalitate,etnie,religie;
1.4 Toleranta fata de cei diferiti;
1.5 Valorizarea diferentelor;
1.6 Discriminarea și nondiscriminarea;
1.7 Violența și Non-violenta.
- Respectarea regulilor de viata in familie si grup
2.1 Reguli nescrise:
2.2 Reguli de politete si civilizatie, Traditie, Relatii de gen;
2.3 Identificarea rolului in familie si grup
2.4 Comunicarea
2.5 Relatiile de familie, rolul si ierarhia
2.6 Conflicte si metode de solutionare
- Cunoaştere, autocunoaştere
3.1 Cunoaşterea de sine, imaginea de sine
3.2 Metode de autocunoastere
3.3 Cunoasterea si evaluarea altor persoane
3.4 Pozitionarea în relațiile sociale
3.5 Stereotipurile si consecințele lor
- Respectarea regulilor sociale la locul de munca
4.1 Comunicarea in organizatie
4.2 Identificarea si acceptarea rolului in organizatie
4.3 Constientizarea si controlul comportamentului
4.4 Managementul conflictelor
4.5 Regulament de ordine interioara
4.6 Norme de securitate in munca
4.7 Responsabilitatea fata de sine si de ceilalti
5.Competențe civice
5.1 Constitutia Romaniei
5.2 Declarația drepturilor omului
5.3 Reguli fundamentale ale vieții democratice
5.4 Statul, Uniunea Europeană
5.5 Relația cu instituțiile
5.6 Noțiunea de responsabilitate legală si contractuală
5.7 Responsabilitatea civică
5.8 Declaratia obligatiilor omului
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
55 Numar persoane formate |
3 Numar cursuri organizate |
90 Total ore de curs |
IN CURAND
Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.
Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu una practica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului sa ocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.
Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.