Ocupaţia se practică în sectorul construcţiilor, în cadrul unor companii de dimensiuni foarte diferite care execută lucrări pentru construcţii civile, industriale, edilitare, de căi ferate, drumuri şi poduri etc.
Activităţile se desfăşoară numai în echipă, alături de alţi fierar betonişti, sub coordonarea directă a şefului de echipă, de punct de lucru sau a şefului de şantier, în baze de producţie , ateliere sau spaţii special amenajate pentru pregătirea şi fasonarea oţelului beton sau pe şantiere de construcţii, la locul de punere în operă a materialelor.
Fierarul betonist lucrează în mod obişnuit în condiţii foarte variate, pe timp de zi sau de noapte, în funcţie de organizarea lucrărilor şi termenele de predare, pe suprafaţa solului, sub cota solului (fundaţii) sau la înălţime, în orice anotimp, indiferent de condiţiile meteorologice: ploaie, vânt, ceaţă, temperaturi scăzute sau înalte etc., fiind supus unor riscuri diverse de accidentare mecanică.
Lucrările se execută pe baza unor proceduri stricte, respectându-se permanent indicaţiile şefilor direcţi.
Calitatea execuţiei decurge din respectarea riguroasă a tehnologiilor, fierarul betonist având obligaţia de a îndeplini pe tot parcursul activităţilor cerinţele din proiectul de execuţie al lucrării, precum şi normativele tehnice în vigoare.
În funcţie de faza de lucru, fierarul betonist colaborează cu alte categorii de muncitori: sudori, dulgheri, betonişti etc.
Fierarul betonist manipulează materialele necesare pentru activităţile curente de muncă şi le transportă în majoritatea cazurilor pe distanţe mici, prin purtare directă de la locurile în care sunt aduse cu mijloace de transport şi de ridicare a sarcinilor. Fierarii betonişti care fixează materialele în dispozitive de prindere ale utilajelor pentru transport la înălţime sau pe orizontală sunt instruiţi şi autorizaţi ca legători de sarcină.
Pentru practicarea ocupaţiei sunt necesare capacităţi de rezistenţă la efort, lucru în condiţii de înălţime, de realizare a unor activităţi repetitive, în condiţii procedurale stricte, cu autonomie restrânsă.
Atitudinile principale cerute la locul de muncă sunt: disciplina, seriozitatea, preocuparea profesională, responsabilitatea şi atenţia.
- Organizarea locului de muncă
- Aplicarea prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă
- Aplicarea normelor de protecţie a mediului
- Asigurarea calităţii lucrărilor executate
- Întreţinerea echipamentelor de lucru
- Pregătirea materialelor pentru lucrările de armare
- Fasonarea oţelului beton
- Montarea armăturilor
- Transportul şi manipularea materialelor pentru lucrările de armare
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
131 Numar persoane formate |
6 Numar cursuri organizate |
720 Total ore de curs |
Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.
Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu una practica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului sa ocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.
Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.