Ocupaţia de fochist se referă la totalitatea competenţelor tehnice şi organizatorice care permit exploatarea în condiţii de securitate a cazanelor şi implică cunoştinţe şi abilităţi deosebite privind operarea şi supravegherea funcţionării cazanelor de abur, apă fierbinte, apă caldă şi abur de joasă presiune precum şi a supraîncălzitoarelor şi economizoarelor independente, denumite în continuare „cazane”.
Fochistul este o persoană instruită şi autorizată să opereze, să supravegheze cazanele şi să intervină cu promptitudine, prin acţiuni specifice şi în limitele de competenţă, asupra cauzelor care pot produce funcţionarea anormală sau avarii ale cazanului. Acest lucru presupune o activitate complexă, care depinde de foarte mulţi factori cum sunt: tipul cazanului şi a instalaţiilor auxiliare, diversitatea operaţiilor care trebuie executate în cadrul limitelor de competenţă, multitudinea cunoştinţelor tehnice pe care trebuie să le dobândească, profesionalismul în activitate, aplicarea normelor de protecţia muncii, PSI şi a prescripţiilor tehnice ISCIR, protecţia mediului înconjurător, etc.
Rolul standardului ocupaţional este acela de a defini competenţele şi criteriile de performanţă în condiţii de aplicabilitate date, care să acopere gama de activităţi solicitate fochistului, ceea ce va permite angajatorului să se orienteze mai uşor asupra competenţelor viitorului angajat, permiţând în acelaşi timp o pregătire unitară şi o evaluare obiectivă a cunoştinţelor şi deprinderilor căpătate de participanţii la programele de pregătire profesională.
- Comunicarea interpersonală
- Perfecţionarea pregătirii profesionale
- Lucrul în echipă
- Aplicarea normelor PM, PSI şi a prescripţiilor tehnice ISCIR
- Completarea documentelor
- Pregătirea cazanului pentru pornire
- Pornirea cazanului
- Exploatarea cazanului
- Oprirea, răcirea şi golirea cazanului
- Semnalizarea defecţiunilor apărute
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
210 Numar persoane formate |
30 Numar cursuri organizate |
360 Total ore de curs |
Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.
Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu una practica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului sa ocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.
Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.