Ocupaţia se aplicã îngrijitorului la domiciliu bãtrâni/copii şi presupune o sferã largã de competenţe pentru desfãşurarea activitãţii de îngrijire.
Îngrijitorului la domiciliu bãtrâni şi copii trebuie sã-şi dovedeascã competenţele în principal la aplicarea normelor de igienã atât pentru persoana asistatã cât şi pentru propria-i persoanã, la mobilizarea şi transportul persoanei asistate, la alimentaţie şi administrarea alimentelor şi la supravegherea permanentã a stãrii de sãnãtate a persoanei asistate.
Deşi sfera de competenţe este aceeaşi pentru îngrijirea bãtrânilor şi a copiilor, cunoştinţele, deprinderile şi aptitudinile îngrijitorului la domiciliu trebuie sã fie diferite. Astfel, pentru îngrijirea copiilor, îngrijitorul la domiciliu trebuie sã aibã cunoştinţe medii de culturã generalã pentru a lãrgi universul de cunoaştere a copiilor, sã ştie sã dea explicaţii şi sã rãspundã în orice moment la întrebãrile copiilor, sã aibã imaginaţie, atenţie distributivã, sã fie o fire veselã şi sã aibã disponibilitate pentru îngrijirea copiilor.
Îngrijitorul la domiciliu a bãtrânilor necesitã cunoştinţe medii din sfera medicalã, rãbdare, calm şi abilitatea de combinare a programul zilnic de îngrijire, obligatoriu, cu alte activitãţi de relaxare pentru a asigura starea de confort a bãtrânului asistat.
Deoarece activitãţile specifice se desfãşoarã în permanentã colaborare cu persoana asistatã /familia/echipa medicalã, comunicarea la locul de muncã contribuie la buna desfãşurare a activitãţilor specifice.
- Comunicarea la locul de muncă
- Aplicarea NPM şi PSI
- Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare
- Asigurarea perfecţionării profesionale
- Completarea fişei de îngrijiri a persoanei asistate
- Gestionarea resurselor alocate
- Planificarea activităţii zilnice
- Acordarea îngrijirilor igienice pentru persoana asistată
- Acordarea primului ajutor persoanei asistate
- Asigurarea confortului bătrânului asistat
- Asistarea alimentaţiei şi administrarea alimentelor
- Formarea/dezvoltarea deprinderilor la batranul asistat
- Mobilizarea şi transportul bătrânului asistat
- Mobilizarea şi transportul persoanelor asistate imobilizate
- Respectarea şi aplicarea prescripţiilor medicale
- Supravegherea stării de sănătate a persoanei asistate
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
1236 Numar persoane formate |
53 Numar cursuri organizate |
360 Total ore de curs |
IN CURAND
Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.
Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu una practica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului sa ocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.
Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.