1) Contextul ocupaţiei:
Instalatorul tehnico-sanitar şi gaze işi desfăşoară activitatea în companii din domeniul construcţiilor, în toate punctele de lucru ale acestora.
2) Procesul de lucru
Instalatorul tehnico-sanitar şi gaze din sectorul construcţii trebuie să ştie să măsoare, să taie, să pozeze şi să îmbine conducte, să realizeze treceri prin ziduri şi planşee pentru conducte, să monteze conducte, utilaje, aparate de utilizare, accesorii, să pună în funcţiune instalaţii, să înlocuiască, să repare conductele, îmbinările şi garniturile acestora, să diagnosticheze şi să remedieze defecţiunile constatate la toate tipurile de instalaţii şi utilaje/aparate de utilizare folosite pentru alimentarea cu apă, canalizare, ridicare a presiunii apei, stingere incendii, gaze naturale şi să efectueze lucrări de întreţinere a acestora.
Activitatea instalatorului tehnico-sanitar şi gaze se desfăşoară în echipă şi de obicei în interiorul clădirilor, dar pot exista cazuri când această activitate se poate realiza şi în exteriorul acestora, putând fi expus la frig, căldură şi umiditate.
Nivelul de responsabilitate: 3,4 muncitor calificat – studii medii, având nevoie ca, pentru desfăşurarea activităţii sale, să aibă următoarele competenţe cheie: comunicare în limba maternă, competenţă matematică şi competenţe de bază în ştiinţă şi tehnologie, a învăţa să înveţi, competenţe sociale şi civice şi spirit întreprinzător şi de iniţiativă.
Pentru realizearea activităţii sale, instalatorul tehnico-sanitar şi gaze, se foloseşte de echipamente specifice, respectiv: menghine, chei simple şi reglabile, polizoare unghiulare, seturi filieră, cleşti, patent, ciocan, compresor aer, maşini de găuri, etc. şi utilaje: vase tampon, pompe, hidrofoare, apometre, debitmetre, armături, compresoare, rezervoare, etc.
În vederea îndeplinirii sarcinilor sale, instalatorul tehnico-sanitar şi gaze trebuie să deţină cunoştinţe de bază de matematică, hidraulică, mecanică, mecanica construcţiilor, rezistenţa materialelor folosite în lucrările de instalaţii, de interpretare a documentaţiilor şi schemelor tehnologice, tehnologii de îmbinare, normative în domeniu şi norme ISCIR, etc. De asemenea, trebuie să aibă o serie de aptitudini, cum ar fi: atenţie, îndemânare, putere de analiză şi decizie, spirit de echipă, adaptibilitate la situaţii noi, etc.
3) Lista funcţiilor majore
Principalele funcţii îndeplinite sunt următoarele:
- Montarea instalaţiilor de canalizare
- Montarea instalaţiilor de ridicare a presiunii apei
- Montajul instalaţiilor interioare de apă rece şi caldă de consum menajer
- Montarea utilajelor folosite în instalaţiile sanitare
- Montarea instalaţiilor pentru stingerea incendiilor
- Montarea instalaţiilor interioare de gaze naturale combustibile
- Montarea aparatelor de utilizare a gazelor
- Întreţinerea instalaţiilor interioare de gaze naturale şi a celor sanitare
4) Alte informaţii relevante
Pentru obţinerea calificării, instalatorul tehnico-sanitar şi gaze, în vederea realizării instalaţiilor de gaze şi montării aparatelor de utilizare a gazelor naturale, trebuie să aibă o autorizaţie de instalator gaze emis de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (A.N.R.G.N.).
- Comunicare în limba română
- Competenţă matematică şi competenţe de bază în ştiinţă şi tehnologie
- A învăţa să înveţi
- Competenţe sociale şi civice
- Organizarea locului de muncă
- Aplicarea prevederilor legale referitoare la SSM şi în domeniul situaţiilor de urgenţă
- Întreţinerea echipamentelor de lucru
- Asigurarea calităţii lucrărilor executare
- Aplicarea normelor de protecţie a mediului
- Montarea instalaţiilor interioare de canalizare
- Montarea instalaţiilor interioare de apă de consum menajer
- Montarea obiectelor sanitare, a accesoriilor şi a utilajelor folosite în instalaţiile sanitare
- Montarea instalaţiilor de stingere a incendiilor
- Montarea instalaţiilor interioare de gaze naturale
- Montarea aparatelor de utilizare a gazelor
- Întreţinerea instalaţiilor interioare de gaze naturale şi a celor sanitare
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.
Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu una practica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului sa ocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.
Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.