Lăcătuşul mecanic de întreţinere şi reparaţii îşi desfăşoară activitatea în ateliere specializate în reparaţii de maşini unelte, utilaje sau instalaţii industriale sau în locul în care maşinile unelte, utilajele sau instalaţiile industriale lucrează în mod normal şi necesită reparaţii sau revizii pe loc, ca urmare a defectării lor. Lăcătuşul mecanic de întreţinere şi reparaţii execută lucrări de întreţinere curentă şi înlăturarea tuturor dereglărilor şi defecţiunilor apărute în timpul funcţionării, controlează periodic exploatarea corectă a maşinilor şi utilajelor în scopul prevenirii eventualelor avarieri accidentale şi execută reparaţii curente sau capitale.
Lăcătuşul mecanic de întreţinere şi reparaţii universale cunoaşte tehnologia reparaţiilor la maşini unelte, instalaţii sau utilaje, cunoaşte modul de funcţionare al acestora, lanţul cinematic la maşini unelte sau utilaje precum şi schemele şi desenele ce ilustrează interdependenţa ansamblurilor şi subansamblurilor care compun maşina unealtă, utilajul sau instalaţia. Pe baza acestora va diagnostica şi remedia defecţiunile intervenite la maşinile unelte, utilajele sau instalaţiile defecte, va executa probele de funcţionare după efectuarea reparaţiilor şi repunerea în parametrii tehnici din documentaţia maşinii. În această activitate lăcătuşul mecanic de întreţinere şi reparaţii trebuie să fie capabil să primească şi să transmită informaţii de specialitate, să lucreze în echipă, să respecte regulile de prevenire a riscurilor profesionale de sănătate şi securitate în munca, să respecte regulile de protecţia mediului şi să ştie să acţioneze în situaţii de urgenţă.
Prin pregătirea sa profesională lăcătuşul mecanic de întreţinere şi reparaţii va asigura respectarea normelor de calitate în procesul de reparaţie a maşinilor unelte, utilajelor sau instalaţiilor industriale. Lucrările efectuate de lăcătuşul mecanic de întreţinere şi reparaţii se aplică la o mare diversitate de maşini, utilaje şi instalaţii şi cuprind în general: întreţinerea curentă a maşinilor şi instalaţiilor şi înlăturarea tuturor dereglărilor şi defecţiunilor apărute în timpul funcţionării; controlul periodic al exploatării corecte a utilajelor în scopul prevenirii eventualelor avarieri accidentale; controlul bunei funcţionări a sistemului de ungere centrală; efectuarea recondiţionării sau înlocuirii unor organe de maşini în cazul defecţiunilor neprevăzute sau al constatării unei uzuri premature a acestora; executarea de reparaţii curente şi reparaţii capitale.
- Comunicare în limba maternǎ
- Comunicare în limbi strǎine
- Competenţǎ matematicǎ şi competenţe de bazǎ în ştiinţǎ şi tehnologie
- Competenţe informatice
- A învǎţa sǎ înveţi
- Spirit de iniţiativǎ şi antreprenoriat
- Exprimare şi conştiinţǎ culturalǎ
- Aplicarea prevederilor legale referitoare la sǎnǎtatea şi securitatea în muncǎ şi în domeniul situaţiilor de urgenţă
- Aplicarea normelor de protecţie a mediului
- Aplicarea procedurilor de calitate
- Organizarea locului de muncǎ
- Întreţinerea echipamentelor de lucru
- Diagnosticarea stării de funcţionare
- Întreţinerea curentă a maşinii
- Remedierea defecţiunilor
Lăcătuşul mecanic de întreţinere şi reparaţii, pe lângă cunoaşterea construcţiei diferitelor tipuri de maşini şi instalaţii de lucru, trebuie să aibă cunoştinţe asupra organelor de maşini şi asupra importanţei
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
461 Numar persoane formate |
15 Numar cursuri organizate |
720 Total ore de curs |
Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.
Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu una practica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului sa ocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.
Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.