Lucratorul in alimentatie asigură servirea consumatorilor cu produsele alimentare solicitate. Serveşte la cererea consumatorilor preparate culinare, băuturi şi alte produse. In plus, spre deosebire de un ospatar/chelner, lucratorul in alimentatie se ocupa si cu prepararea felurilor de mancare de o complexitate redusa, sub atenta supraveghere a bucatarului sau bucatarului-sef.
Obiectivul minimal pe care îl urmăreşte este satisfacerea momentană a consumatorului, iar obiectivul maximal este să-l convingă pe acesta că, de fiecare dată când va reveni, va avea aceleaşi satisfacţii.
Lucratorul in alimentatie isi desfasoara activitatea in unitati de alimentatie publica dintre cele mai diverse, dintre care amintim:
- Restaurante a la carte
- Restaurante de tip autoservire
- Restaurante de tip fast food
- Baruri
- Hoteluri
- Cluburi
- Bistro
Acesta lucreaza alaturi de ceilalti angajati ai unitatii de alimentatie publica, fiind in relatii stranse de colaborare atat cu personalul care prepara alimentele (bucatari) sau bauturile (barmani), precum si cu ceilalti lucratori din servire (ospatari, chelneri sau picoli).
Unitati de competenta cheie
- Comunicare şi numeraţie
- Utilizarea calculatorului şi prelucrarea informaţiei
- Comunicare în limba modernă
- Dezvoltarea personală
- Igiena şi securitatea muncii
- Lucrul în echipă
- Organizarea locului de muncă
- Pregătirea pentru integrarea la locul de muncă
- Tranziţia de la şcoală la locul de muncă
- Rezolvarea de probleme
- Satisfacerea cerinţelor clienţilor
Unitati de competenta generale
- Potenţialul turistic
- Baza tehnico materială în turism şi alimentaţie publică
- Comportament profesional
- Calcule economice specifice serviciilor
- Ergonomie în unităţile hoteliere de turism şi alimentaţie publică
Unitati de competenta specifice
- Calitatea produselor şi serviciilor în unităţile de alimentaţie publică4
- Pregătirea materiilor prime
- Obţinerea preparatelor cu grad redus de complexitate
- Pregătirea sălii de servire
- Servirea în unităţi de alimentaţie
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
197 Numar persoane formate |
9 Numar cursuri organizate |
360 Total ore de curs |
Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.
Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu unapractica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului saocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.
Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.