Lucrătorul social este persoana calificată a cărei intervenţie este regăsită în sectorul serviciilor primare (Centre de zi pentru copil, Centre de zi pentru copilul cu handicap, Centre rezidenţiale pentru copii/ copii cu dizabilităţi, Centre de recuperare/reabilitare pentru adulţi) şi de protecţie a copilului (Servicii de tip rezidenţial pentru copii, Servicii de tip rezidenţial pentru copilul cu handicap).
Lucrătorul social intervine şi la nivelul comunităţilor având un rol activ în identificarea cauzelor de risc la nivel comunitar şi a situaţiilor de risc la nivel individual. Lucrătorul social este angajat în cadrul serviciilor publice cât şi în cele private. Lucrătorul social este membru al unei echipe pluridisciplinare, care asigură servicii de susţinere specializată pentru copilul/adultul aflat în situaţie de risc în comunitate sau aflat în situaţie de separare de
familia sa şi pentru care s-a luat o măsură de protecţie specială.
Lucrătorul social este atât membru al unei echipe (disciplinară, pluridisciplinară şi
interdisciplinară) care deserveşte funcţionarea unei instituţii cât şi membru al unui serviciu de intervenţie la nivel comunitar. De aceea, lucratorul social intervine atât în cadrul instituţional , cât şi în comunitate, la nivelul asigurării relaţiei cu diverse servicii specializate.
Principalele activităţi pe care trebuie să le desfăşoare lucrătorul social sunt: desfaşurarea
activităţilor prevăzute în planul de intervenţie, identificarea cauzelor de risc la nivel comunitar şi identificarea situaţiilor de risc pentru beneficiar, susţinerea beneficiarului în activitaţile de maximizare a gradului de autonomie personală, susţinerea exersării deprinderilor de viaţă independentă ale beneficiarului, susţinerea dezvoltării abilităţilor sociale, emoţionale şi cognitive ale acestuia şi susţinerea lui în activităţile de maximizare a gradului de autonomie socială .
In desfăşurarea activităţii sale, el trebuie să ţină cont de particularităţile beneficiarilor: sex, vârstă, nivelul de dezvoltare biologică, psihologică şi socială, starea de sănătate, gradul de deficienţă, tipul deficienţei, tipul de dependenţă, situaţia socială şi economică, etc.
Alte informaţii relevante:
Ocupaţia de lucrator social presupune o excelentă stare de sănătate, condiţie fizică, rezistenţă la stres şi la efort susţinut.
Nu sunt necesare cerinţe minime pentru obţinerea calificării.
- Comunicare în limba română.
- Competenţe sociale şi civice.
- Competente informatice.
- Competenţa de a învăţa.
- Menţinerea integrităţii şi siguranţei beneficiarilor.
- Planificarea activităţilor.
- Comunicarea cu beneficiari.
- Gestionarea actelor şi documentelor beneficiarilor.
- Respectarea Normelor de Securitate şi Sănătate în Muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă.
- Respectarea drepturilor beneficiarilor.
- Desfaşurarea activităţilor cuprinse în planul de intervenţie.
- Identificarea cauzelor de risc la nivelul comunităţii.
- Diminuarea situaţiilor de risc pentru beneficiar.
- Susţinerea beneficiarului în activitaţile de maximizare a gradului de autonomie personală.
- Exersarea deprinderilor de viaţă independentă
- Dezvoltarea abilităţilor sociale, emoţionale şi cognitive ale beneficiarului.
- Monitorizarea beneficiarului în activităţile de maximizare a gradului de autonomie socială.
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
250 Numar persoane formate |
20 Numar cursuri organizate |
720 Total ore de curs |
IN CURAND
Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.
Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu una practica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului sa ocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.
Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.