Curs de calificare, Durata 360 ore, Cod NC 7141.1.1.

Descriere ocupatie

Vopsitorul industrial este persoana care realizează lucrări de vopsitorie pe o gamă variată de produse simple sau complexe, din metal, lemn, plastic, fibră de sticlă. Vopsirea este procesul tehnologic de acoperire cu unul sau mai multe straturi de vopsea sau lac a diferitelor obiecte, în urma căruia acestea capătă culoarea şi aspectul exterior necesare.

Metodele de realizare ale vopsirii sunt diferite, cum ar fi: pensulare, imersare, şpriţuire cu pistolul de vopsit, instalaţii de vopsire cu pulberi în câmp electrostatic, instalaţii de vopsire cu vopsea caldă. Aceste lucrări sunt realizate în scopul protejării metalului împotriva coroziunii şi lemnului împotriva agenţilor biochimici, constituind un gen predominant de finisare, venind în acelaşi timp şi în scopuri decorative.

Activitatea de vopsire se desfăşoară în ateliere special amenajate, cu controlul umidităţii şi al temperaturii, luminozitate bună, sisteme de exhaustare, cabine de finisare, cabine de uscare. In aplicarea vopselelor apar dificultăţi care depind de o serie de parametrii de lucru care trebuie respectaţi cu stricteţe, aşa cum sunt: reglarea corectă a duzei în funcţie de vâscozitatea vopselei, unghiul de lucru, distanţa optimă de lucru.

In executarea operaţiilor procesului de vopsire pot apărea dificultăţi care depind de forma suprafeţei care urmează a fi vopsită, de felul în care au fost executate operaţiile de pregătire a suprafeţelor, de clasa de finisare a produsului şi de gradul de mecanizare a procesului de vopsire.

De capacitatea profesională a vopsitorului depinde folosirea raţională a utilajului de vopsire, a lacurilor şi vopselelor celor mai indicate pentru un anumit tip de suprafaţă şi calitatea vopsirii acestei suprafeţe. Vopsitorul foloseşte o mare diversitate de materiale : materiale abrazive, materiale de ştergere, solvenţi, degresanţi, bandă adezivă, materiale protectoare, chituri, grunduri, adjuvanţi, vopsele, lacuri, ş.a.

Echipamentele de lucru folosite, începând de la unelte specifice simple: spacluri, raşchete, perie de sârmă, pensule, la utilajele şi instalaţii complexe: pistoale de diferite tipuri, băi de imersie, roboţi de vopsire, cabine speciale, instalaţii speciale de vopsit (cu pulberi, cu vopsea caldă).

Principalele activităţi pe care le ddesfăşoară vopsitorul sunt :

  • Pregătirea suprafeţelor de vopsit
  • Pregătirea materialelor pentru vopsit
  • Executarea lucrărilor de vopsire şi finisare
  • Aplicarea tratamentelor speciale
  • Manipularea pieselor

Vopsitorul industrial posedă cunoştinţe în legătură cu:

  • Utilizarea şi întreţinerea SDV-urilor, utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor din dotare şi parametrii de funcţionare ai acestora.
  • Metode de identificare ale suprafeţelor şi zonelor ce urmează a fi vopsite la o diversitate de piese simple sau complexe. – Metode de pregătire a suprafeţelor pentru vopsire.
  • Caracteristicile fizice şi chimice ale materialelor utilizate în procesul de vopsire şi modul de utilizare şi aplicare al acestora, în funcţie de natura suprafeţelor pe care se aplică.
  • Defectele ce pot apărea în timpul operaţiilor de vopsire, cauzele care le generează şi modul de eliminare al acestora.
  • Criteriile de calitate ale lucrărilor de vopsire efectuate.
Competentele profesionale dobandite in urma cursului

Unitati de competenta cheie

  1. Comunicare în limba maternă
  2. Comunicare în limbi străine
  3. Competenţă matematică şi competenţe de bază în ştiinţă şi tehnologie
  4. Competenţe informatice
  5. A învăţa să înveţi
  6. Competenţe sociale şi civice
  7. Spirit de iniţiativă şi antreprenoriat
  8. Exprimare şi conştiinţă culturală

Unitati de competenta generale

  1. Aplicarea prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă
  2. Aplicarea normelor de protecţie a mediului
  3. Aplicarea procedurilor de calitate
  4. Organizarea locului de muncă
  5. Întreţinerea echipamentelor de lucru

Unitati de competenta specifice

  1. Pregătirea suprafeţelor de vopsit
  2. Pregătirea materialelor pentru vopsit
  3. Executarea lucrărilor de vopsire şi finisare
  4. Aplicarea tratamentelor speciale
  5. Manipularea pieselor
  • Copie carte de identitate / buletin
  • Copie certificat de nastere
  • Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
  • Copie act de studii

Vezi certificat de calificare si supliment descriptiv
Statistici
121
Numar persoane formate
15
Numar cursuri organizate
360
Total ore de curs
Vezi galerie foto curs

IN CURAND

Vezi galerie video curs
Video 1Video 2Video 3
IN CURAND
IN CURAND
IN CURAND

Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.

Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu una practica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului sa ocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.

Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.

Clientii nostri spun ca…
M-am inscris la cursul de Ospatar deoarece imi place si prin intermediul cursului am mai multe sanse de a ma angaja. Cursul este foarte bun, chiar avem ce invata, iar formatorul ne ajuta foarte mult sa dobandim competente in aceasta meserie.
Petrescu Alin Cursant Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie
In urma parcurgerii cursului doresc sa mentionez ca mi-au fost furnizate informatiile de care am avut nevoie , dar si explicatii pentru solutionarea anumitor probleme legate de resursele umane.
Alexandru Raluca Cursant Inspector resurse umane
Cursul corespunde cu exactitate meseriei pe care eu o practic deja. Am gasit in plus sansa de a pune notiunile teoretice si practice in ordine de la A la Z si de a nu pierde nici un aspect esential.
Panaitescu Florin Cursant Mecanic auto
Pe toata perioada cursului am fost multumita de informatiile primite si recomnad cu incredere ASSD tuturor doritorilor – Multumesc doamnei formator!
Lazar Tatiana Cursant Inspector resurse umane
M-am inscris la cursul de ospatar pentru a-mi gasi un loc de munca. Cursul este foarte bine organizat de catre ASSD. La curs facem atat teorie cat si practica. Formatorul imi place, pentru ca ne explica foarte bine. Recomand tuturor celor carora le place aceasta meserie sa vina sa se inscrie cu foarte mare incredere, pentru ca au ce ...
Curea Simona Cursant Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie
Sunt multumita de acest curs, unde facem foarte multa practica si invatam mereu lucruri noi de la doamna formator. Il recomand tuturor celor care doresc sa isi faca o meserie in acest domeniu.
Coman Bineata Andra Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
Am venit la cursul de Mecanic Auto din dorinta de a acumula cat mai multe informatii teoretice si practice. Sunt foarte multumit ca ni se prezinta informatii de baza si principii aplicabile la orice tipuri de autoturisme si subansamble si putem beneficia totodata de documente pe care altfel am fi cheltuit foarte mult.
Toma Cristian Cursant Mecanic auto
Imi place aceasta „scoala”, este drumul cel mai scurt intre talent si realizare profesionala.
Dragomir Gabriela Cursant Manichiurist-pedichiurist
Doresc sa precizez faptul ca la acest curs am avut foarte multe de invatat, de aceea vreau sa multumesc tuturor (echipei ASSD si formatorului). Va voi recomanda cu incredere tuturor doritorilor.
Lazar Florentina Cursant Inspector resurse umane
La cursul de Frizer Coafor Manichiurist Pedichiuist am invatat foarte multe lucruri pe care nu le stiam. Imi place aceasta ocupatie si mi-as dori foarte mult sa o practic dupa terminarea cursului. Il recomand cu multa placere si altor persoane.
Gheorghe Lorena Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
Am ramas placut impresionata de buna desfasurare a cursurilor gratuite oferite de ASSD. De obicei pentru a primi ceva bun si de calitate trebuie sa platesti pentru acel lucru. Aceste cursuri ne-au fost puse la dispozitie in mod gratuit pentru a ne cladi un viitor pe munca noastra.
Nicolae Andreea Cursant Manichiurist-pedichiurist
M-am inscris la acest curs pentru a avea o sansa in plus in gasirea unui loc de munca. Formatorul are materia foarte bine structurata si intotdeauna vine cu explicatii si materiale suplimentare.
Enache Catalina Cursant Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie
Sunt multumita de modul in care ne preda doamna formator si de modul in care ne explica atunci cand punem in practica ceea ce am invatat!
Nechita Andreea Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
M-am inscris la acest curs deoarece consider ca in acest moment se gasesc mai mule joburi in acest domeniu, sporind sansele de angajare. Acest curs este foarte bine organizat si structurat de catre angajatii ASSD. Consider ca acest curs este foarte folositor pentru o viitoare cariera de succes.
Gheorghe Daniel Cursant Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie
Acest curs este destul de interesant si foarte util. Doamna formator ne preda foarte bine cursul, atat teoretic, cat si practic. Cursul are un pret bun, putand fi parcurs de orice persoana.
Popescu Elena-Eliza Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
Ma consider norocos ca am aflat despre acest centru de formare, sunt incantat de curs si de asemenea de site-ul creat special pentru noi cursantii, de panoul demonstrativ realizat in sala de curs. Cat despre activitatea practica, pe mine personal m-a condus catre angajatorul actual, in prezent fiind angajat la firma unde am facut practica.
Ciocarlea Ion Cursant Electrician exploatare medie si joasa tensiune
Din punctul meu de vedere cursul acesta este foarte bun pentru persoanele incepatoare deoarece programa este bine structurata, astfel incat fiecare sa inteleaga ceea ce are de facut. Formatorul este excelent, ne raspunde la orice intrebare si se implica activ in fiecare activitate desfasurata de noi.
Tomescu Caralina Cursant
Pe durata cursului am fost foarte multumita de explicatiile primite, toate temele au fost explicate de doamna formator si toate informatiile au fost parcurse fara probleme. Recomand tuturor de varsta mea dar si tinerilor sa participe la acest curs.
Alexandru Adriana Cursant Inspector resurse umane
Consider timpul petrecut la acest curs ca fiind un timp castigat suta la suta, este oportunitatea de a putea aplica ceea ce imi place si de a realiza proiectul de a lucra intr-un salon de infrumusetare.
Tuca Liliana Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
Sunt foarte multumita de modul de predare si de organizare a acestui curs. In permanenta se intampla lucruri noi, interesante, cursul realizandu-se printr-o comunicare intensa, iar invatarea facandu-se in mod activ si continuu.
Bardareanu Angela Cursant Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
Vizualizeaza autorizatie ANC
Vizualizeaza standard ocupational
Cine sunt clientii nostri?