Date identificare PHARE /2004/016-772.04.02.02.01.01.319

Cod SMIS

Titlu

„Formare Profesionala pentru Personalul Operativ din Intreprinderile Judetului Dambovita”

Nr. Inreg contract

88 din 30.11.2006

Data semnare

30.11.2006

Data incepere

22.01.2007

Data finalizare

21.01.2008

Date despre bugete

Valoare totala proiect

84.550 EURO

Eligibil proiect

84.550 EURO

Eligibil beneficiar

18.000 EURO

Sprijin beneficiar

66.550 EURO

Rambursare efectiva

61.530,00 EURO

Date despre curs valutar

Entitate finantatoare

Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) – Autoritatea de Management al Programului Operational Sectorial  pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU)

Moneda

EURO

Curs de schimb

Curs inforeuro la data platii

Detalii proiect

Obiective

Obiectivul general:

Promovarea cresterii productivitatii angajatilor la locul de munca, in scopul sustinerii unei calitati mai ridicate a locurilor de munca, precum si cresterii competitivitatii si a adaptabilitatii fortei de munca.

Obiectivele specifice:

Rezolvarea unei parti din probleme stringente de formare profesionala a personalului operativ din intreprinderile cu sediul social in judetul Dambovita, cu accent pe „Dezvoltarea si furnizarea de programe de formare profesionala care sa se adreseze deficitului de competente din diferite sectoare economice”.

 Locaţia proiectului:

 • România
 • Regiunea/regiunile: Sud Muntenia
 • Judeţele: Dâmboviţa

Rezultate

RAPORT DE REALIZARE A REZULTATELOR

Perioada: 22.01.2007 – 21.01.2008
Activităţi Rezultate planificate Rezultate atinse Procent de realizare  

Stadiul (început, în curs, realizat) şi, după caz, comentarii cu privire la motivele abaterilor, constrângeri şi riscuri

Activitatea 1. Promovarea proiectului 3 comunicate de presa

3 conferinte de presa

3 comunicate de presa

3 conferinte de presa

100% Realizat
Activitatea 2. Recrutarea si consilierea grupului tinta 300 persoane 300 persoane 100% Realizat
Activitatea 3. Organizarea cursurilor de calificare 300 persoane

15 cursuri de calificare

300 persoane

15 cursuri de calificare

 

100 %

 

Realizat
Activitatea 4. Evaluarea proiectului 300 chestionare de evaluare 300 chestionare de evaluare 100% Realizat

 Activitati finantate

In perioada de implementare a proiectului au fost demarate si implementate urmatoarele activitati: 

Activitatea 1. Promovarea proiectului

Promovarea proiectului a fost realizata prin :

 • Emiterea de comunicate de presa ;
 • Organizarea si desfasurarea de conferinte de presa ;
 • Editarea de brosuri, pliante si afise ;
 • Conceperea de anunturi radio ;
 • Realizarea de vizite de lucru la agentii economici.

Pentru promovarea proiectului au fost emise 3 comunicate de presa, iar toate materiale publicitare si promotionale au fost realizate utilizand modelele standard furnizate de catre Delegatia Comisiei Europene. De asemenea, au fost organizate 3 conferinte de presa. Prima s-a realizat cu scopul de a aduce la cunostinta opiniei publice informatii privind scopul proiectului, obiectivele proiectului, localizarea proiectului, grupul tinta, rezultate asteptate, etc., cea de-a doua a adus in plus rezultate intermediare, iar cea de-a treia rezultatele finale.

            Activitatile de promovare au vizat localitatile din judetul Dambovita.

Aceasta activitate s-a desfasurat cu sprijinul partenerului “Asociatia Inapoi la Munca”. Partenerul a pus la dispozitie propriile baze de date si a participat la toate actiunile de promovare a proiectului. Principala sarcina in cadrul acestei activitati a fost aceea de a disemina informatiile despre proiect cu ocazia vizitelor de lucru pe care le-a realizat la agenti economici , la administratia publica locala sau la diverse institutii apartinatoare serviciilor deconcertate ale statului. S-a pus un accent deosebit pe acele intreprinderi cu care asociatia a avut colaborari traditionale.

Activitatea 2. Recrutarea si consilirea grupului tinta

Recrutarea  participantilor s-a facut prin realizarea unei informari si consilieri profesionale care a avut menirea sa ofere personalului din intreprinderile din localitatile judetului Dambovita informatii si consultanta in intentia lor de a se pregati suplimentar, chiar de a dobandi diploma absolvire sau de calificare cu recunoastere nationala in domeniul in care lucra sau in care dorea sa lucreze prin participarea la programul de formare disponibil.

Activitatea de consiliere individuala s-a desfasurat fie la sediul intreprinderii, fie la sediile Asociatiei de Sprijin a Somerilor Dambovita. Activitatea de consiliere de grup s-a desfasurat numai la sediul asociatiei.

Prin activitatea de informare si consiliere profesională s-au oferit persoanelor din grupul ţintă informaţii şi consultanţă în alegerea carierei, schimbarea profesiei şi programe de calificare, recalificare sau perfecţionare profesională disponibile.

Alegerea unui anumit tip de carieră din mai multe variante posibile a fost un proces complex care necesita o bună autocunoaştere şi informaţii despre tendinţele care existau pe piaţa forţei de muncă:

 • cunoaşterea trebuinţelor, aptitudinilor şi aspiraţiilor personale;
 • cunoaşterea cerinţelor de natură psihică şi fizică caracteristice anumitor profesii sau activităţi;
 • cunoaşterea aptitudinilor şi deprinderilor speciale care au fost solicitate de manageri în exercitarea anumitor profesii sau activităţi;
 • cunoaşterea posibilităţilor de pregătire.

Activitatea 3. Organizarea cursurilor de formare profesionala

Cursurile de formare s-au desfasurat pe baza programelor de pregatire care au fost elaborate si au fost anexate la cererea de finantare. Programele de pregatire au fost elaborate pornind de la standardele ocupationale puse la dispozitie de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor. Cursurile de formare au fost autorizate de Comisia Judeteana de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesionala, conform autorizatiilor anexate la proiectul propus iar absolventii au primit certificate de absolvire sau de calificare cu recunoastere nationala.

Cursurile de formare s-au desfasurat in sediile punctelor de lucru din orasele: Targoviste, Moreni, Pucioasa , Gaesti si Titu, la sediul angajatorului sau la ambele sedii in functie de situatie. Cursurile au fost sustinute de specialisti cu experienta in domeniu.

Cursurile de formare au avut o componenta de instruire teoretica si o componenta de instruire practica in conformitate cu programa de pregatire anexata.

Formarea profesionala continuua trebuie privita ca un proces complex, care s-a adresat in general adultilor care nu au avut o experienta profesionala reala. De asemenea, s-a adresat oricarei persoane care a fost instruita in cadrul sistemului national de educatie si care a avut nevoie de formare suplimentara pentru a obtine un loc de munca si pentru a se reorienta profesional. Formarea profesionala  a adultilor, in economiile de piata poate fi definita ca program de pregatire proiectat in mod specific adresat celor aflati in cautarea unui loc de munca, pe baza identificarii posibilitatilor de utilizare a fortei de munca.

S-au organizat 15 cursuri de calificare in meserii cerute pe piata pentru un numar de min. 300 persoane angajate.

Activitatea 6. Evaluarea proiectului

Activitatea de evaluare a proiectului a constat in colectarea unor chestionare si prelucrarea acestora in scopul imbunatatirii activitatii atit pe perioada de desfasurare  a proiectului cit si in perioada urmatoare, perioada in care Asociatia de Sprijin a Somerilor Dambovita si-a propus sa continuie activitatea de formare profesionala atat prin programe proprii cat si prin accesarea altor programe cu finantare interna sau externa.

Chestionarele au fost aplicate asupra beneficiarilor proiectului, asupra reprezentantilor intreprinderilor la care beneficiarii au fost angajati precum si asupra participantilor la cele 3 conferite de presa organizate si descrise la prima activitate.

Chestionarele au fost completate fie la sediul intreprinderilor fie la locul in care s-au desfasurat conferintele de presa sau cursurile de calificare.

Dupa completare chestionarele au fost prelucrate si in functie de rezultatele obtinute s-au luat masurile care s-au impus pentru imbunatatirea activitatii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *