Operatorul la masini unelte semiautomate si automate lucrează în secția de producție, utilizând asa numitele SDV-uri adică sculele și dispozitivele specifice domeniului precum dispozitive de prindere, scule tăietoare, freze de diverse profile, cuțite de strung, scule cu plăcuțe sau fără plăcuțe, electrozi, șublere, micrometre, calibre și alte instrumente de măsură.
Un asemenea post vine cu niște cerințe foarte bine delimitate precum cunoștințe tehnice solide, proceduri specifice de lucru și ordinea de execuție a acestora, tipuri și parametri funcționali ai utilajelor și SDV-urilor, documentația tehnică a acestora și multe altele.
Deasemenea, un operator la masini semiautomate si automate trebuie să aibă deprinderi precum analiză și atenție la detalii, capacitatea de a sesiza defecte, lucrul în echipă, îndemânare, precizie, rigurozitate, perseverență, folosirea terminologiei de specialitate și deținerea abilităților fizice necesare îndeplinirii atribuțiilor.
Ca la orice alt loc de muncă și aici se cer caracteristici generale de genul responsabilitate, echilibru și stăpânire de sine, corectitudine, capacitate de lucru în condiții de stres, preocupare pentru perfecționarea pregătirii profesionale și nu în ultimul rând se apreciază angajații cu bun simt și cei șapte ani de acasă, la urma urmei cu toții trebuie să ne simțim bine la locul de muncă.
Atributiile specifice ale operatorului la masini semiautomate si automate:
- Aprovizioneaza locul de muncă cu materiale, semifabricate, SDV-uri in conformitate cu tehnologia de fabricatie
- Transporta, manipuleaza şi depoziteaza materialele, semifabricatele şi S.D.V-urile pe tipuri, după destinaţia tehnologică şi în funcţie de prescripţiile furnizorului, în spaţii special amenajate.
- Asigură funcţionarea maşinilor-unelte cu comandă numerică (MUCN)
- Studiaza comanda, pregăteşte maşina-unealtă cu comandă numerică pentru executarea lucrării
- Prelucrează piesele utilizând MUCN
- Verifică vizual integritatea pieselor executate, starea şi aspectul suprafeţelor prelucrate
- Depozitează şi expediază piesele prelucrate
Unitati de competenta generale
- Aplicarea NPM şi PSI
- Comunicarea interactivă la locul de muncă
- Dezvoltarea profesională
- Efectuarea muncii în echipă
- Întocmirea documentelor de evidenţă şi de raportare a activităţii
- Planificarea activităţii proprii şi organizarea locului de muncă
Unitati de competenta specifice
- Aprovizionarea locului de muncă cu materiale şi semifabricate
- Aprovizionarea locului de muncă cu SDV-uri
- Asigurarea funcţionării maşinilor unelte cu comandă numerică
- Controlul pieselor executate pe maşini unelte cu comandă
- Depozitarea şi expediţia pieselor prelucrate
- Prelucrarea lotului de piese
- Programarea maşinii unelte cu comandă numerică – stabilirea originii coordonatelor
- Reglarea iniţială a maşinii unelte cu comandă numerică
- Reglarea statică a sculelor şi montarea dispozitivelor de fixare
- Studierea documentaţiei de execuţie
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
667 Numar persoane formate |
25 Numar cursuri organizate |
120 Total ore de curs |
IN CURAND
Pentru a obtine competentele asociate acestui curs de formare profesionala, centrul nostru de formare profesionala va ofera cel mai complet pachet de curs, ce va acoperi toate elementele prevazute de standardele ocupationale in vigoare.
Toate programele de formare organizate in cadrul centrului nostru combina o abordare teoretica cu una practica, pentru a asigura obtinerea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a activa in domeniu. Cursantii vor avea parte de o pregatire de inalta calitate ce le va permite odata cu finalizarea cursului sa ocupe un loc de munca conform cu calificarea obtinuta sau sa isi deschida propria afacere in domeniu.
Formatorii ce sustin acest curs sunt profesionisti in domeniu, specialisti cu un complex de cunostinte teoretice si o bogata experienta practica. Finalizarea acestui curs de calificare se va efectua pe baza unui examen, atat scris cat si practic, care va testa competentele cursantilor. In urma examenului, cursantii vor primi un certificat de calificare/absolvire emis de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), recunoscut pe teritoriul Romaniei si al Uniunii Europene.